Expertens 5 bästa tips för en lyckad fönsterrenovering

Christian Olsson är avdelningschef på Tvåtumfyra Byggnads fönsterrenoveringsavdelning och arbetar tillsammans med 12 kollegor heltid med att renovera fönster. Det innebär att Christian arbetar mycket med fasadrenoveringar på Göteborgs kulturfastigheter.

Efter att ha varit verksam inom en rad olika hantverk passade det Christian perfekt att arbeta med fönsterhantverk vilket han nu varit verksam inom de senaste 10 åren. Man behöver behärska delar av ett flertal olika yrken, glasmästeri, måleri, snickeri, plåtslageri för att nämna några. Det är en fördel när man behöver anpassa sig och ha kunskap om olika byggnadstekniker som används under tidens gång.

Här kommer Christians fem bästa tips för er kommande fönsterrenovering:

1. Vad är det för underlag?

Det första man bör göra är att ta reda på vilket underlag som finns där. Hur många lager färg ligger där, vilket kitt har använts? Drar man handen över färgen och det kritar sig så ligger det en oljefärg ytterst. Det är oljan som har oxiderat och kvar ligger färgpigmenten. Ligger det flera lager kan det vara svårare att identifiera alla.

Vet man om att det kan vara omkittat under perioden asbest användes bör man vara vaksam. Asbest användes nämligen i fönsterkitt och om man är det minsta osäker ska man lämna in prover.

2. Hur mycket behöver göras?

Ofta inte särskilt mycket. Skrapa bort löst sittande färg och kitt, slipa över det, komplettera med kitt och måla. Är det i dåligt skick är det en del jobb att få bort den gamla färgen och kittet. Ofta börjar man med detta under sommaren och inser halvvägs in att det är en del jobb. Det är inte ovanligt att få frågan att renovera ett redan påbörjat renoveringsprojekt.

Det är mycket bättre att göra lite ofta, än ett rejält ryck och sen lämna det utan underhåll.

3. Är det värt det?

Generellt sett håller fönster fram till 1960 god kvalité. Därefter blir det lite sämre och är ofta värt att överväga ett fönsterbyte. Anledningen till detta är två.

Alla ville bo i städerna, vi behövde bygga mycket och det snabbt. Det visade sig även att det är en dålig affär att tillverka något som håller för länge. På samma sätt som bilar, elektronik ska det hålla en garantitid och sen ersättas.

4. Vilka material skall användas?

Här finns det oändliga åsikter. Linoljeprodukter är det traditionella och håller länge, så länge man sköter sitt underhåll. För att detta ska fungera som det är tänkt krävs det ett intresse för att ta hand om sin fastighet.

Vet man med sig att man inte har det intresset är det ingen idé att använda linoljeprodukter utan det finns alkydoljefärger som är en hybrid mellan det moderna och traditionella.

Anledningen till att man inte vill använda uteslutande moderna akrylbaserade (plast)färger är att trä är ett levande material. Plastar man in ett levande material kommer det att ruttna.

5. Ta hjälp!

Känns det övermäktigt ta hjälp av någon kunnig. Det är ett tungt och tidsödande hantverk. Det finns kurser, forum, böcker och entreprenörer som gärna hjälper till. Tvåtumfyra exempelvis!

Bonusfråga. Vad är den bästa byggfrullen?

Byggfrukost går jag på rutin, Falu rågrut med ost.

Tvåtumfyra Byggnads AB har den stora fördelen att ha många olika yrkesgrupper under samma tak. I egen regi står de på byggservice, entreprenad, snickeri och fönsterrenovering. Tvåtumfyra ingår i Buildakoncernen som utgår från Mölnlycke där har de flertalet andra yrkesgrupper att ta hjälp av:

Elcent AB Entreprenad och service av el, tele och datainstallationer
Speakat Fastighetstjänster AB Totalleverantör av tjänster för tillgänglighet, brandskydd och fastighetsdrift.
Tigtag AB smideshantverk och stålkonstruktioner.
Omvent AB Entreprenad- service ventilationsanläggningar samt OVK och injusteringar.
Vavis AB Entreprenad och service av VVS installationer och industrianläggningar.

Det underlättar oerhört när man arbetar i kulturfastigheter att aldrig ha långt till andra yrkesgrupper!

För att inte missa något, prenumerera på vårt nyhetsbrev
Scroll to Top